Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

De groei uit de huizenprijzen?

Een grote bank presenteerde vorige week haar voorspellingen over de huizenprijzen en woningverkopen in Nederland. Waardestijgingen van 5 procent per jaar hoeven we volgens de topeconomen vanaf 2018 niet meer te verwachten. Is dat zo? Een andere conclusie ligt meer voor de hand: de huizenprijzen zitten voorlopig nog wel in de lift. Lees hieronder waarom.

Volgens de bank zijn het voornamelijk doorstromers die jubelen over de woningmarkt. Hun huizen zijn meer waard en hun kooplust is groot. Starters zonder eigen huis verliezen echter het enthousiasme. De prijzen zijn hoog en ze komen er moeilijk tussen. De bank signaleert een kleiner aandeel van starters in het aantal gesloten hypotheken. Een teken dat koophuizen aantrekkingskracht inleveren.

Een kleiner aandeel wil echter niet zeggen dat er minder starters op de woningmarkt zijn. Integendeel, het zijn er juist meer. De daling is slechts relatief, omdat er nóg meer doorstromers dan starters zijn. De conclusie dat starters de woningmarkt steeds minder aantrekkelijk vinden is wat voorbarig. Goedkoop wonen doe je nog steeds het best in een koophuis.

Vreemd: minder aanbod betekent lagere prijs?

Een andere signalering waaruit de economen afleiden dat de grote prijsstijgingen voorbij zijn, is het lagere aanbod aan koophuizen. Er worden steeds minder geschikte woningen aangeboden en daardoor neemt volgens de bank het aantal verkooptransacties af. Minder verkopen betekent volgens hen een lagere prijs.

Een conclusie die geen recht doet aan het historisch gemiddelde. Het aantal huizen met een makelaarsbord in de tuin is sinds het dieptepunt van de crisis gedaald van 278.000 tot 163.000 nu. Een stuk minder, maar nog altijd ruim 80.000 meer dan het langjarig gemiddelde. Verkopen volgen elkaar in hoog tempo op, dus het aanbod loopt redelijk in de pas met de vraag.

En hoewel er veel aanbod is, blijft de vraag naar koophuizen onverminderd hoog. Huizen worden zo snel verkocht, dat er sprake is een verkopersmarkt. Als de vraag groter is dan het aanbod, dan wordt de prijs alleen maar hoger.

De hypotheekrente stijgt toch?

Ja, de hypotheekrente is wat hoger geworden dan het laagterecord van 2016. Remt dat het aantal verkopen? Allerminst. Er zijn nog steeds heel veel mensen die hun verhuiswens tijdens de crisisjaren hebben uitgesteld en nu alsnog op zoek gaan naar een koopwoning. Zouden zij in tijden waarin de hypotheekrente oploopt af blijven wachten? Nee, die stappen in zolang het nog laag is.

Kopers hebben meer te besteden

Tweeverdieners hebben in 2017 heel wat meer te besteden dan bijvoorbeeld twee jaar geleden. Het laagste inkomen telde toen nog maar voor 33 procent mee in de maximale hypotheekberekening. Dit jaar is dat al 60 procent. Als kopers meer te besteden hebben, dan wordt er meer geboden. Toen dat eind vorige eeuw gebeurde door een regelwijziging, stegen de huizenprijzen twee jaar achter elkaar met bijna 20 procent per jaar.

De huizencrisis duurde zes jaar. Zes lange jaren waarin massaal verhuiswensen werden uitgesteld en bouwplannen in het archief verdwenen. Het herstel is pas twee jaar aan de gang en zet naar verwachting ook in de komende tijd door.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Bij Bosman maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie